YERDEN ISITMA SİSTEMİ
Yerden ısıtma sistemi; günümüzde mimari ve ekonomik kaygılarla gün geçtikçe daha da rağbet görmektedir. Elektrik veya doğalgaz enerjisi fark etmeksizin günümüzde kullanılan tüm enerji sistemleriyle uyumludur. Zemine döşenen tesisat elemanları ile ısıtma veya soğutma sağlanmaktadır. Bireysel kullanıma uygun yapılabildiği gibi apartmanlarda merkezi sisteme de adapte edilebilir.
Sistem günümüzde ağırlıklı olarak şap altından geçen sıcak/soğuk su borularıyla sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra elektrik kabloları veya karbon filmlerle de yerden ısıtma sistemi oluşturulabilir. Genellikle inşaat sırasında yapılması tercih edilir. Fakat kapsamlı bir tadilatla sonradan da uygulanabilir.
Sistemin genel prensibi yükselen sıcak havayla yer değiştirerek zemine inen soğuk hava kütlesinin direkt zeminden ısıtılması ve mahalde soğuk hava sirkülasyonunun olmamasıdır.
Zeminden ısıtma sistemi, döşeme altına yerleştirilen zeminden ısıtma borularının içinden sıcak su (maksimum 55°C) dolaştırılarak yapılan ısıtma sistemidir.
Sistem hiç bir ek maliyet gerektirmeden “Zeminden Serinletme” olarak da çalışabilir. Böylelikle aynı yatırımda hem ısıtma hem de serinletme yapılabilir.
SİSTEMİN AVANTAJLARI
-Yer kaplayan veya görünür bir sistem olmadığı için dekorasyon konusunda engel oluşturmaz.
-Yıllık bakım gerektirmez. Tortu ve bakteri oluşumuna karşı 5 senede bir bakım yapılması yeterlidir.
-Özellikle çocuklu evlerde emekleme yaşında veya yerde oyun oynama yaşında olan çocukların üşümemesi için en uygun ısıtma çözümüdür.
-Zeminden ısıtma sistemi yanmış toz oluşturmadığından tül perde ve duvarlarda is yapmaz, kirlenmeye sebep olmaz.
-Zeminlerde yüzey temizliği sonrası (paspas vb.) zemini hızlı kurutur. Zeminin rutubetli kalmasına engel olur.
-Rutubetli ortamların yol açabileceği bakteri üremelerine engel olur. Zeminden ısıtma insan anatomisine en uygun ısıtma sistemidir.
-Düşük sıcaklıkta ısınma sağladığı ve tüm daire zemini ve eşyalar bir bütün halinde ısındığı için ekonomiktir. Diğer ısınma sistemlerinde ısıtıcı önce havayı ısıtır, ısınan hava eşyaları ısıtır ve bu nedenle sıcaklığı geç hissederiz. Fakat yerden ısıtma sisteminde tüm zemin ısıtıcı vazifesi gördüğü için eşyaları hava değil zemin ısıtır.
YERDEN ISITMA SİSTEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
-Tüm zemin ısınacağı için geç ısınan bir sistemdir. Isınma 4-5 saat gibi bir süre sonra gerçekleşir. (Bu nedenle mümkünse termostattan optimum bir sıcaklık ayarlanmalı ve tüm kış dönemi boyunca bu sıcaklık değiştirilmemelidir. Bu şekilde sıcaklık sürekli korunmuş olacak ve tekrar tekrar zemin ve eşya ısıtılmasına enerji harcanmadığı için ısınma maliyeti diğer sistemlere kıyasla maliyet çok daha düşük olacaktır.)
-Zeminden ısıtma sistemi, eşyaların tabanlarında deformasyona neden olabilmektedir. Eşyaların zeminle teması olan kısımları bütün kış ısıya maruz kaldığı için zarar görebilir.
-Yerden ısıtma sisteminde, dairenin bütün zemini ısıtıcı görevi gördüğünden dolayı halı ve eşya yoğunluğu ısı verimini düşürür. Zemin ne kadar çıplak olursa ısı verimi o kadar artar.
UYGULAMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
-Kat betonu üzerinde yüksek yoğunluklu (30 veya 40 dansite) ısı yalıtım malzemesi döşenir. Böylece kat arasındaki ısı ve ses izolasyonu sağlanmış olur. (Bu durum kombi ile yapılan bireysel ısınmalarda çok önem taşır) Setli styropor veya modülasyon paneli üzerine ısı hesapları ile projede belirlenen boy ve şekillerde zeminden ısıtma boruları döşenir. Döşenen boruların üzerine basınç ve sızdırmazlık testlerinden sonra şap betonu atılır. Şap betonunun kurumasından sonra döşeme kaplaması (seramik, parke, halı, mermer vb.) yapılır.
-Sistemin üstüne atılacak şap kalınlığının 3 cm dolaylarında olması gerekir. Bundan daha ince atılan şap zeminin ani ısınması nedeniyle üstüne döşenen malzemenin zarar görmesine, kalın atılan şap ise zeminin geç ısınmasına veya yeteri kadar ısınmamasına neden olur.
-İmalat sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise boruların özellikle cam, kapı vb. açıklıkların önüne daha sık döşenmesidir. Bu sayede eve girecek soğuk eve yayılmadan önlenmiş olur.
-Birden fazla katlı müstakil evler veya dubleks dairelerde her katta en az bir adet termostat bulunmalıdır. Bu şekilde sistem daha verimli kullanılabilir. Termostat evin yoğunlukla kullanılan ve kolektöre çok yakın veya uzak olmayan bir noktasına konulmalıdır
-Açık alanlarda sıcak su borulu ısıtma sisteminin kullanılması önerilmemektedir. Soğuk sıcak dengesizliklerinin sistemde genleşme/büzüşmeye yol açması ve 0’ın altındaki sıcaklıklarda sistemdeki suyun donmasıyla borularda yaşanabilecek çatlamalar/sızdırmalar nedeniyle sistem uzun ömürlü olmayacaktır.
-Zemine monte edilmesi düşünülen bir mobilya varsa yeri yerden ısıtma sistemi döşenmeden önce belirlenmeli ve borular buna göre döşenmelidir. İleride tüm imalatlar tamamlandıktan sonra yanlışlıkla delinen bir borunun tadilatı meşakkatli ve maliyetli olmaktadır.
-Zemin döşemesi olarak kullanılan duvardan duvara halı veya parke gibi gözenekli malzemeler ısının iletilmesini zorlaştırmaktadır. Bu malzemeler mekanın geç ısınmasına neden olacaktır. Bunun yerine fayans, mermer gibi gözeneksiz/az gözenekli malzemeler ısıyı daha iyi ilettiği için mekanın daha kolay ısınmasını sağlayacaktır.
YERDEN ISITMA SİSTEMİ ÇEŞİTLERİ
SICAK SU BORULARIYLA YERDEN ISITMA
Sistem bir kombi veya merkezi kazan dairesinden gelen sıcak suyun pprc boruların içerisinden geçerek zemini ısıtması üzerine kuruludur.
ELEKTRİK KABLOLARIYLA YERDEN ISITMA
Sistem elektrik enerjisi ile çalışmaktadır. Genelde hamam, kış bahçesi vb. küçük alanlarda kullanılmaktadır. Açık alanlarda kullanılmaya uygundur. Dikkat edilmesi gereken hususlar genel hatlarıyla; sıcak su borularıyla yerden ısıtma sistemiyle aynıdır.
KARBON FİLMLE YERDEN ISITMA
Sistem elektrik enerjisi ile çalışmaktadır. Zemine döşenecek malzemenin hemen altına (duvardan duvara halı,fayans vb.) uygulanmaktadır. Üstüne şap v. Atılmasına gerek yoktur. Açık alanlarda kullanılmaya uygundur. Dikkat edilmesi gereken hususlar genel hatlarıyla; sıcak su borularıyla yerden ısıtma sistemiyle aynıdır.